U bent niet ingelogd

Verslag Sauerland weekend

Vrijdag 8 september was het dan eindelijk zover. Ons jaarlijkse uitje (met wat inspanning en achteraf ontspanning) naar Sauerland. Lekker een weekendje soms afzien maar vooral ook samen plezier maken en, minstens zo belangrijk, achteraf ontspannen. Sommigen van ons konden niet wachten en waren op de donderdag ervoor al aangekomen. Zelf kon ik helaas pas op de vrijdagavond aankomen i.v.m. andere verplichtingen.

Peter van Dinter had alle routes weer goed voorbereid en vooraf toegestuurd (zodat we achteraf niet konden zeggen dat we niet wisten wat ons te wachten stond), waarvoor mijn hartelijke dank! Na een gezellige vrijdagavond was het op zaterdagochtend eerst lekker met z’n allen ontbijten. We hadden de tijd. De weersverwachting was niet al te best ( we hadden afgesproken dat we het woord regen niet zouden gebruiken maar helaas ontkom ik er niet altijd aan) en dat was nog redelijk zwak uitgedrukt. Op zaterdagochtend zijn we om 11 uur vertrokken (Lang leve de buienradar) zodat we de ergste buien gehad hadden voordat we op de fiets stapten. Vol goede moed zijn we met z’n negenen vertrokken. Acht mannen en Agnes om de eer van de vrouwelijke fietsers hoog te houden. Dat heeft ze trouwens met glans doorstaan waarvoor alle hulde! Laten we het er qua weer verder maar op houden dat we verder op de zaterdag twee keer een licht zonnetje hebben gezien en dat het soms erg heroïsch uitzag en aanvoelde….

Wie nu denkt dat ik een opsomming ga geven van alle plaatsen waar we doorgefietst hebben of welke beklimmingen we gedaan hebben moet ik helaas teleurstellen. Mijn topografische kennis van Duitsland is niet zo heel bijzonder en daar hebben we tenslotte ook een gps voor. Wie meer wil weten nodig ik graag volgend jaar uit om mee te gaan!
De zaterdag was in ieder geval een leuke route van 102 km met afwisselend diverse kortere of langere beklimmingen, mooie afdalingen, mooie vergezichten en zeker zo belangrijk, een paar bakken koffie tussendoor met gebak om weer wat op te warmen. Naast de Kahle Aste, het hoogste punt van Sauerland met 841 hm had Peter van Dinter op het laatste stuk van de route (wanneer iedereen al lichtelijk vermoeid is) nog een mooíe beklimming van twee kilometer lengte met een hoogteverschil van 200 meter voor ons “neergelegd.” Echt zo’n beklimming waarvan je denkt, als het na de volgende bocht niet ophoudt te stijgen, stap ik af. Uiteindelijk kwamen we rond 17.15 uur doorweekt maar voldaan weer in ons Gasthof Zum Diemetal aan waarna we ons na een warme douche tegoed hebben gedaan aan een welverdiend diner.

‘s Avonds hebben we nog een rondwandeling gedaan naar de Diemeltal sperre om daarna nog een paar uurtjes gezellig enkele (of voor sommigen meerdere) glazen met vocht van verschillende aard naar binnen te werken waarbij de droge worst niet ontbrak.

Op de zondag stond een route van ruim 60 km op het programma. Het weer was stukken beter dan zaterdag, de zon scheen geregeld en dan kijk je weer een stuk anders tegen de heuvels aan. Niet dat ze daar trouwens minder steil van werden maar toch, het voelt toch wat anders. De eerste klim is altijd weer wennen, De spieren zijn nog niet echt wakker, net zoals een groot ander gedeelte van het lichaam trouwens maar daarna komen we weer op gang. Na zo’n 40 km hebben we de welverdiende rustpauze met koffie en in mijn geval warme apfelstruhdel met vla. Je kunt het slechter treffen zeg ik altijd maar. Daarna weer enkele klimmetjes en mooie afdalingen om het af te leren en met een goed gevoel weer terug naar de gasthof. Lekker douchen, een glaasje drinken voor het afscheid en weer terug naar huis.

Al met al was het weer een geslaagd weekend en wil ik iedereen bedanken voor alle gezelligheid! Hopelijk kunnen we volgend jaar rekenen op een nog grotere groep fietsliefhebbers. Tot volgend jaar maar weer!

Ernest de Joode

 

NTFU toertochten in de buurt