U bent niet ingelogd

Hoe gaan we bij FTC Emmen om met fietsen met trapondersteuning?

Deze vraag wordt de laatste tijd steeds vaker gesteld. Belangrijke reden hiervoor is dat de variatie in zogenaamde elektrische fietsen steeds groter wordt. Waar het ooit begonnen is met de “gewone” stadsfietsen met een accu, met een beperkte snelheid en actieradius, zijn op dit moment geen soort fietsen meer te vinden waar geen elektrische variant van te verkrijgen is. Ook zijn de snelheden die gehaald worden hoger geworden, het onderscheid tussen een fiets en bromfiets wordt steeds kleiner. Zo is een speed pedelec waarmee een gemiddelde snelheid van 40 km/uur goed haalbaar is, voor het oog een fiets maar voor de wet een brommer. In landen om ons heen worden er nu al meer atb’s met trapondersteuning verkocht dan zonder. En ook bij de racefietsen komen er steeds meer types met trapondersteuning.

In het bestuur is er een discussie gevoerd over het wel of niet toestaan van fietsen met elektrische trapondersteuning tijdens tochten of trainingsritten van de club. Hierbij heeft het bestuur het uitgangspunt gehanteerd dat FTC Emmen een toerfiets club is waar op een sportieve maar ook gezellige manier met elkaar fietsen belangrijker is dan het wedstrijdelement. Dit betekent dat wanneer een lid vanwege zijn gezondheidssituatie op een fiets met trapondersteuning langer met de club activiteiten kan blijven mee doen dan zonder deze ondersteuning, dit is toegestaan. Voorwaarde hiervoor is wel dat het een fiets betreft in dezelfde categorie als waar de andere club leden op rijden. Dus voor een veldtocht een ATB of crosser en voor een rit op de weg een racefiets. De aanwezigheid van 1 of meerdere fietsen met trapondersteuning mag de snelheid van de groep niet beïnvloeden, niet omhoog maar ook niet omlaag. Dit betekent dat de elektrische fiets zich altijd aan past aan de snelheid van de groep en niet anders om.

Clubcompetitie

De enige activiteit van FTC Emmen waar het competitie-element wel aanwezig is, is de clubcompetitie. De kilometers gemaakt op een fiets met elektrische trap ondersteuning (in welke vorm dan ook) mogen daarom niet meegeteld worden in de clubcompetitie. Elk lid is zelf verantwoordelijk voor een eerlijke opgave van de kilometers. Bij twijfel is het aan het lid om aan te tonen dat de kilometers welke opgegeven zijn ook daadwerkelijk gemaakt zijn op een fiets zonder trapondersteuning. Bij twijfel of onvoldoende overtuigend aantonen beslist de competitieleider (evt. in overleg met het bestuur). Deze regel wordt toegevoegd aan het reglement van de clubcompetitie.

Het laatste nieuws

NTFU toertochten in de buurt